Приймальне відділення +380(4622) 5-35-20
HealthFlex
×
  • ГОЛОВНА
  • Про лікарню
    • Загальне
    • Документація
    • Історія
    • Рада підприємства
    • Рада медичних сестер
    • Основні показники закладу
    • Структура обласної лікарні
  • Відділення
    • Структурні підрозділи лікувально-діагностичного профілю
    • Хірургічні
    • Параклінічні відділення
    • Поліклінічне консультативно-діагностичне відділення
    • Відділ програмного забезпечення та медичної статистики
  • Новини
  • Оприлюдення
    • Медичні засоби
    • Залучена допомога
    • Постанова КМУ №710
    • Платні послуги
  • Контакти

Ботулізм та його профілактика

17.09.2021Новини

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль грають консервовані в домашніх умовах гриби. Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення в зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи. Результат – парези та паралічі м’язів гортані, глотки, дихальних м’язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспираційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові).

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Клінічний перебіг

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

Виділяють 3 синдроми ботулізму:

  • паралітичний (ознаки ураження центральної нервової системи);
  • гастроінтестинальний (ознаки ураження шлунково-кишкового тракту);
  • загальнотоксичний (підвищення температури тіла, слабість, остуда, головний біль).

Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при поразці дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму.

 Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісне приготовлених, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є роз’яснювальна робота серед населення щодо правил домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології.

За матеріалами МОЗ України та Центру

 громадського здоров’яМОЗ України

Недавні записи

  • ЩОМІСЯЧНИЙ ДАЙДЖЕСТ НОВИН травень 2023
  • Робоча зустрич фахівців «Центр фтизіатрії» з лікарями ЧМЛ №2
  • 31.05.2023 року – моніторинговий візит до Коропської громади
  • Всесвітній день без тютюну
  • Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

Останні коментарі

Немає коментарів до показу.

Categories

  • ! Без рубрики
  • Залучена допомога
  • Медичні засоби
  • НАРАДИ
  • Новини
  • Платні послуги
  • Постанова КМУ №710

Archives

  • Червень 2023
  • Травень 2023
  • Квітень 2023
  • Березень 2023
  • Лютий 2023
  • Січень 2023
  • Грудень 2022
  • Листопад 2022
  • Жовтень 2022
  • Вересень 2022
  • Серпень 2022
  • Липень 2022
  • Червень 2022
  • Травень 2022
  • Квітень 2022
  • Березень 2022
  • Лютий 2022
  • Січень 2022
  • Грудень 2021
  • Листопад 2021
  • Жовтень 2021
  • Вересень 2021
  • Серпень 2021
  • Липень 2021
  • Червень 2021
  • Травень 2021
  • Квітень 2021
  • Березень 2021
  • Лютий 2021
  • Січень 2021
  • Грудень 2020
  • Листопад 2020
  • Жовтень 2020
  • Вересень 2020
  • Серпень 2020
  • Липень 2020
  • Червень 2020
  • Травень 2020
  • Квітень 2020
  • Березень 2020
  • Лютий 2020
  • Січень 2020
  • Грудень 2019
  • Листопад 2019

Text Widget

Fugiat dapibus, tellus ac cursus commodo, mauesris condime ntum nibh, ut fermentum mas justo sitters amet risus. Cras mattis cosi sectetut amet fermens etrsaters tum aecenas faucib sadips amets.

Tag Cloud

8 березня привітання

Calendar

Вересень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« Сер   Жов »
Створенно ©2019 всі права захищенні
Розроблено для КНП "Чернігівська обласна лікарня" ЧОР